maandag 29 juli 2013

Rijst koken. Echte rijst!

Lekker he, die nasi goreng en die nasi? Maar die echte rijst, dus niet de Uncle Ben's grindkorrels of de Lassie Tovermeuk, hoe moet dat?Zo:

Wat heb je nodig?
  1. Rijst. (bijvoorbeeld Surinaamse -, Pandan - of Basmati-rijst. Meestal verpakt in een zak. Rijst in kartonnen doosjes gewoon laten staan waar ze staan; op het schap in de supermarkt)
Was de rijst. Op sommige zakken staat dat dat niet hoeft. Niet naar luisteren, de rijst moet gewassen worden. Gewoon in de pan doen, onder de kraan en dan flink met je handen erdoorheen woelen. Troebel water weggooien en herhalen totdat het water helder is (meestal na 3x)

Je hebt nu gewassen rijst. Dat ga je opzetten, met water. De vuistregel is dat er ongeveer een vingerkootje water boven de rijst moet staan. Maar het vingerkootje van zeg, een John Schop is van een ander formaat dat dat van onze Linette,dus doen je het zo: op 2 koppen rijst doe je 2 koppen water, met nog een beetje extra. Ongeveer een vingerkootje dus. Niet te veel! Daar krijg je kleffe paprijst van en voor je het weet zit je van de weeromstuit weer op die keiharde Uncle Ben's korrels te kauwen.

Zet de pan op het vuur en laat het aan de kook komen. Als het kookt, is het opletten geblazen; zodra al het water is opgenomen en er in het oppervlak van de rijst een soort 'gaatjes' zitten, is het tijd voor maatregelen.
'gaatjes' in het oppervlak. De rijst is nog niet gaar nu

Zet de pan op het kleinste vuur, laaggedraaid, op een plaatje of vlamverdeler en laat hem ongeveer 10 - 15 minuten gaarstomen. Laat de deksel dicht!

Na die tijd even controleren of de rijst gaar is en even goed losroeren met een vork. Vuur uitdraaien en nog heel even laten staan. Klaar.


1 opmerking:

  1. en je hoeft het niet eens net voordat je gaat eten te maken... leg een kussen op de bank of stoel, zet de pan op het kussen en dek het geheel af met een tweede kussen. Dat blijft lang heet!

    BeantwoordenVerwijderen