vrijdag 19 juli 2013

Barbecue, maar dan in de USA

Een barbecue. Of grill.
disclaimer: als u uit religieuze overwegingen geen varkensvlees eet, stop dan hier maar alvast met lezen, dit artikel is niet voor u.

Als Nederlanders denken aan barbecue, dan denken ze aan zo'n zwart bolletje in de achtertuin met een bosje worstjes erop, en speklappen waar de hele zooi van in de fik gaat. In Amerika, toch het land van de barbecue, heet een barbecue geen barbecue. Dit is vaak verwarrend voor mensen die als toerist in Amerika komen, dus we gaan het hier eens even haarfijn uit de doeken doen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: barbecuën heet in Amerika grillen. De barbecue (het apparaat), heet dan ook 'the grill'. Hier worden dus vlees en een heleboel andere dingen op geroosterd door hitte van onderaf aan te brengen. Deze hitte komt dan van houtskool of gas of andere dingen. Zoals over alles, is ook hierover een Wikipedia artikel te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grill

Maar wat is dan 'barbecue', hoor ik u vragen. Hier:
Barbecue is een kooktechniek waarbij vlees wordt gegaard door het gedurende lange tijd bloot te stellen aan een relatief lage temperatuur van een houtvuur.
Dus. En hoewel barbecue natuurlijk niet origineel uit de USA afkomstig is (want dat is bijna niets, behalve dan pizza's en natuurlijk bierblikkip), is het er wel onmeunig populair. Bepaalde streken, steden en staten staan bekend om hun eigen manier van bereiden van barbecue, zoals bijvoorbeeld Kansas City met zijn zoete dikke saus en Memphis, waar het vooral zonder saus wordt bereid.

Maar hoe vindt de argeloze Nederlandse toerist nu een goeie barbecue-shack? Hieronder een beproefde methode:

  1. Rijd een beetje rond, niet in een stad, maar een beetje in achtergebleven gebied, bij voorkeur waar huwelijken tussen neven en nichten nog heel normaal zijn. Deze gebieden zijn vaak te herkennen aan mensen die er net een beetje anders uitzien dan de gemiddelde mens, maar wel allemaal hetzelfde. Hier is een handig kaartje, waaruit u kunt afleiden dat u in het oosten moet zijn:  http://en.wikipedia.org/wiki/Cousin_marriage_law_in_the_United_States_by_state
  2. Vind nu een 'BBQ Shack'. Dit zijn vaak een soort hutjes, huisjes, schuurtjes of andere gebouwtjes waarop aan de buitenkant een bord hangt met 'BBQ', 'Bar-B-Q' of 'Barbecue', vaak in combinatie met het woord 'ribs'. Kijk hier maar even naar voorbeelden. Hoe slechter het er van buiten uitziet, hoe beter. Maar dat is slechts mijn ervaring.
  3. Ga naar binnen, en hoop dat ze normaal Engels verstaan. En probeer anders met gebaren duidelijk te maken wat u wilt. Probeer bijvoorbeeld de ribs, of een pulled pork sandwich. Doe er ook patat en bonen bij, dat hoort.
Zo was ik zelf onlangs in het noord-oosten van de staat Tennessee. Een prachtige omgeving, een heuvelachtig gebied waar mensen wonen die je vroeger alleen in het circus kon zien. Hier, ergens in de buurt van Bluff City, vindt u Ridgewood Barbecue, wat - volgens de mensen die er in de buurt wonen - de beste van heel Tennessee is.

Het menu is uiteraard vrij simpel, want ze krijgen ook veel lokale klanten, en die moet je tenslotte ook van dienst kunnen zijn.

Ik koos voor de Barbecue Pork Sandwich, in combinatie met Mrs. Profitt's Barbecue Beans, en uiteraard French Fries (dit betekent patat).

Dit alles gecombineerd met een glas cola. De echte kenners drinken uiteraard sweetened ice tea, maar dat blief ik niet. En die slaw, die kun je ook gerust achterwege laten, tenzij je vegetariër bent, maar dan moet je hier sowieso niet zijn.

En de eerlijkheid gebiedt te zeggen: ik was niet erg onder de indruk van Ridgewood. Maar misschien kwam dat omdat ik eigenlijk ook helemaal geen trek had.

Je moet er overigens ook voor zorgen dat je eerst oude kleren aantrekt en een verschoning bij je hebt, want het wordt gegarandeerd een bende.


Voor de mensen die nu denken: dat wil ik weleens proberen, hier heeft u wat adresjes:Geen opmerkingen:

Een reactie posten