maandag 22 juli 2013

Pannekoeken zonder tussen-n

Natuurlijk schrijf je pannenkoeken eigenlijk mét een n, maar als u meer van de tussen-n houdt dan van pannekoeken koopt u maar kant-en-klare rubberen lappen voor in de magnetron.


Nee, dit zijn pannekoeken zonder tussen-n, dus zoals ze voor 1995 al gemaakt werden.


Het is weer zomervakantie, de tijd dat je kinderen 6 weken niet door de meesters en juffen bezig gehouden worden. En natuurlijk kan je ze wel naar buiten sturen, maar als ze honger krijgen komen ze weer terug. Stop ze dus goed vol, dan heb je langer rust. Bijvoorbeeld met pannekoeken.

Ingrediënten

 • Zelfrijzend bakmeel (1 schep per pannekoek)
 • Eieren (1 per 4 pannekoeken)
 • Olie (beetje in beslag, rest voor het bakken)
 • Snufje zout (pannekoeken zonder zout smaken naar niks)
 • Melk (en/of bier)


Doe alle ingrediënten in een beslagkom (geen zorgen, niemand weet wat het woord snufje betekent, maar het is zoiets als een pietsje of een frutje) maar nog niet teveel melk. Je mengt nu alles met een garde goed tot een dik papje. Kunt u de garde niet vinden? Hij lijkt een beetje op een mixer maar dan zonder een snoer eraan. JA, MET DE HAND MENGEN DUS (en als dat te zwaar is dan zoekt u maar een 16 jarige jongen om even te helpen).
Is het beslag klontvrij dan kunt u het verder verdunnen met melk, of bier dat mag natuurlijk ook. Bij voorkeur een donker biertje dan, dat geeft meer smaak.


Laat het beslag 10 minuten rusten om goed te binden (het wordt dan wat dikker) en roer het daarna nog even zachtjes door.


Gebruik voor het bakken een roestvrijstalen of -beter nog- gietijzeren pan zonder anti-aanbaklaag. Deze laag kan namelijk niet tegen de hitte die we nodig hebben. U dacht dat metalen spatels en schuursponzen slecht waren, maar de meeste anti-aanbakpannen worden gesloopt door hitte. Denk daar maar eens aan bij de volgende biefstuk.


De pan moet goed heet worden, en als ik zeg heet, bedoel ik ook écht heet! Dit kost even tijd, en veel mensen hebben hier het geduld niet voor dus die beginnen te vroeg. Dit zijn dezelfde mensen die zeggen: “De eerste pannekoek mislukt altijd.” Waarop ik dan zeg dat ze die eerste pannekoek over kunnen slaan door hem in gedachten te bakken, in gedachten te laten mislukken en daarna pas aan het bakken van een echte pannekoek te beginnen. Dit is natuurlijk een beetje een linksgedraaide-yoghurt-met-geitenwollensokken-methode, maar hij werkt wel. Meer linkerhersenhelft georiënteerde mensen kunnen gewoon wachten en testen of de pan heet genoeg is door er druppels water in te spetteren. Verdampen die direct, dan is de pan nog NIET heet genoeg. Hij is pas op de juiste temperatuur als de waterdruppels als knikkers door de pan rollen (buitenkant van de druppel verdampt zo snel dat er geen hechting kan optreden, en 'geen hechting' is precies wat we willen voor ons baksel).

Doe olie in de pan (voor de eerst pannekoek zeker niet te zuinig), schep een lepel beslag erin en draai de pan rond om deze uit te laten vloeien tot een mooie pannekoek. Als de bovenkant droog is, is het tijd om de pannekoek om te draaien. Ben je een tovenaar dan kan je dit doen door te gooien (laat dan in de comments alsjeblieft achter wat je geheim is, want mijn leven zou zoveel completer zijn als ik pannekoeken kon omgooien) of door hem gewoon met een spatel om te draaien.
Bak hem daarna nog even kort op de andere kant, en hij is klaar om op te eten.


Worden de pannekoeken te donker draai dan het gas een beetje terug, en worden ze te licht dan... nou ja, ik ga niet alles voorkauwen.


Serveren met poedersuiker, bruine suiker, stroop, of... verzin het maar. Eet smakelijk.


Variatie
In plaats van een oudhollandsche ‘dikke’ pannekoek, kan je ook flensjes of crêpes (in het Frans klinkt het natuurlijk beter) maken.

Gebruik voor het beslag dan bloem in plaats van zelfrijzend bakmeel, een extra ei en verdun het beslag iets verder met melk of water. Laat dit beslag geen 10 minuten, maar een uur rusten.

3 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. 't Is net als met een open hart operatie: als een ander het doet lijkt het zó eenvoudig

   Verwijderen
 2. Dit is lol ook voor kinderen van @devrouwthuis, dochter. Groetjes van Janneke.

  BeantwoordenVerwijderen