woensdag 24 juli 2013

Indische nasi goreng van Oma


De hittegolf is voorbij, er is geen enkel excuus meer om niet te koken. Maar het is nog steeds lekker warm weer, en bij lekker warm weer horen geen gekookte aardappels en gehaktballen, maar lekkere dingen met rijst en kroepoek en glazen koud bier.

Weer nasi dus. Maar geen nasi voor beginners van de Chinees (ook lekker, trouwens), maar echte Indische nasi goreng van mijn oma en mijn moeder. Die nog steeds alom geroemd worden, om die nasi goreng.


Dus. Wat heb je nodig?

 1. gekookte rijst - wederom geen Uncle Ben's of Lassie Tovermeuk, maar echte rijst. En niet meteen overdreven culinair Pandan- of Basmatirijst, maar gewone langkorrelige Surinaamse rijst. 
 2. varkensvlees (hamlappen bijvoorbeeld) in dobbelsteentjes
 3. uien, gesnipperd
 4. knoflook, fijngesneden
 5. rode lombok (chilipepers), fijngesneden. If you can't stand the heat, haal dan de pitjes en de witte zaadlijsten weg
 6. trassi. Nee dat stinkt niet, dat is lekker
 7. gedroogde garnalen (te koop bij de toko) eventueel even geweekt in wat heet water
 8. ketjap (Kaki Tiga is het lekkerste)
 9. bladselderij, fijngesneden
 10. bosuitjes, het groen in ringetjes
 11. zout, als dat nodig is

Kook de rijst en laat dat afkoelen. Ondertussen bak je de blokjes vlees bruin in een hete pan met wat olie. Een wadjang is hiervoor het meest geschikt, maar als je die niet hebt dan moet het maar gewoon in de Hollandse hapjespan. Als het vlees bruin is voeg je de knoflook, de lomboks en de gesnipperde uien toe en laat dat flink bakken. Voeg daar een flinke schep trassi aan toe en bak dat mee. Doe er ketjap bij en de gedroogde garnalen. Laat dat even lekker doorbakken. Geef dat voldoende tijd; het vlees en de uien moeten niet alleen bruin, maar ook gaar zijn.

Doe de rijst erbij en schep alles goed door elkaar en bak het geheel nog een beetje; het is per slot van rekening nasi goreng; gebakken rijst. Als alles goed gemengd is, schep en dan op het laast de ringetjes bosui en de fijngesneden bladselderij door. 

Niet alleen mijn Oma, maar ALLE Indische Omaatjes zouden zich in hun graf omdraaien als dit met pindasaus gegeten werd. Maar met wat dan wel?  Met dunne reepjes omelet, met stukjes komkommer aangemaakt met wat azijn, peper en zout, met gesneden augurkjes, met atjar, met kroepoek. En doe er voor iedereen een schijfje citroen bij. En een koud glas bier natuurlijk.

Als jullie doen zoals hierboven beschreven staat, hebben jullie precies de nasi goreng van mijn oma en van mijn moeder. Die ik al mijn hele leven verafschuwd heb. Die ik precies kan namaken en die iedereen ont-zet-tend!! lekker vindt. Behalve ik. Maar laat je daardoor vooral niet weerhouden!1 opmerking:

 1. Ik ga het ook klaarmaken en gooi het daarna meteen weg, als jij het niet lust, dan ga ik het zéker niet proeven :)

  BeantwoordenVerwijderen