zaterdag 30 november 2013

Snertweer

Met dit weer willen we natuurlijk niets liever dan lekker binnen bij de kachel zitten. Nou ja, eigenlijk zit ik natuurlijk liever op een tropisch eiland met schaars geklede dames, maar als Winston Gerschtanowitz deze week niet meer aanbelt, is ‘lekker binnen bij de kachel’ het betaalbare alternatief.
Met een kop soep erbij wordt het natuurlijk nog beter: eten en warme handen in één, maar dan wel soep met genoeg calorieën om een horrorwinter te overleven en twee marathons te lopen. Goulashsoep zou kunnen, maar vandaag heb ik zin in oer-Hollandse erwtensoep, of -wie de naam bedacht heeft verdient zowel de Nobelprijs als stokslagen: SNERT.
  • spliterwten (500 gram)
  • groene erwten (250 gram)
  • varkensknie
    (of krabbetjes, maar die binden je soep niet zo goed, of varkenspoot, maar daar zit niet zoveel vlees aan) 
  • prei
  • knolselderij
  • bladselderij
  • uien
  • aardappels
  • winterpeen
  • rookworst
Moeilijk is het niet, het duurt alleen wel even, dus begin op tijd.

14:00 
Zet 2,5 l water op, met de knie erin (die je even afspoelt onder de kraan) en zet de groene erwten in 250ml koud water in de week.
Als het water kookt schuim je de rommel die uit de knie komt af (ja, daar is een schuimspaan dus voor), daarna gaat de deksel erop, zet je het gas laag en mag je wat voor jezelf gaan doen.

16.30
Lang genoeg gewacht, tijd om weer eens iets te doen. Ui, knolselderij (niet helemaal, 250 gram ofzo) en prei klein snijden en samen met de split- en groene erwten in de pan. Als er niemand kijkt is dit ook een goed moment om stiekem twee bouillonblokjes erbij te gooien. Jaja, ik weet het, maar met een beetje vals spelen hoeven we straks niet zoveel zout erin te doen.
Hierna heb je natuurlijk wel wat te drinken verdiend... een lekker bokbiertje, ofzo.


17.30
Rookworst: niet zo’n uit zijn
krachten gegroeide knakworst
van de supermarkt natuurlijk 

maar een echte rookworst 
van de slager
Haal nu de knie eruit (voorzichtig! de zwoerd is erg zacht geworden en als die in de soep valt vind je hem nooit meer terug). Bladselderij klein, aardappel en winterpenen in blokjes. Pluk daarna het mooie vlees uit de knie en gooi dat terug in de pan... en nu weer wachten.

18.15
Rookworst en peper en zout naar smaak erbij



18.30
Officieel eten met roggebrood en katenspek, maar zelf heb ik -ondanks waarschuwingen van de etiquettepolitie- liever stokbrood met ontbijtspek.







Eet smakelijk. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten