woensdag 10 juli 2013

Gebakken kip

Lekker, die nasi! Maar soms wil je wel eens iets anders dan die taaie stukken kip in zompige pindasaus erbij. Lekkere gebakken stukjes kip! Maar hoe krijg je die? Zo!

Dit hebben we nodig:
  1. kipfilet. Alhoewel zelfs plofkip lekker wordt op deze manier, kies je natuurlijk heel correct voor scharrelkipfilet
  2. sojasaus. Let op: sojasaus. Dat is niet hetzelfde als ketjap!
  3. maizena of aardappelzetmeel
  4. sesamolie
  5. zwarte peper uit de molen, een beetje grof
  6. olie. Géén olijfolie, hoe hip en culi dat ook is
En nu. Nu ga je de kip snijden. Dat doe je met een scherp!! mes. En niet in blokjes. Je snijdt er eerst dunne plakken van:


Vervolgens snijd je de plakken in stukjes. Niet te klein, het mogen best een soort 'lapjes' zijn, als ze maar niet te dik zijn.
Je hebt nu dunne lapjes kip. Mooi. 

In een kom doe je een paar flinke eetlepels aardappelzetmeel/maizena en sojasaus. Voor de smaak kan je daar nog een druppeltje sesamolie bij doen, als je dat graag wil. De stukjes kip doe je hierbij en meng je goed met het mengsel. Maal er lekker zwarte peper overheen. Dit laat je even staan.

Belangrijk voor lekkere malse stukjes kip is een goede pan, die heel heet kan worden. Een gietijzeren wadjang (wok) is het allerbeste hiervoor. En goed hoog vuur.Je zet de pan op een hoog vuur, zonder de olie. De pan moet eerst loeiheet zijn, voordat je er olie in doet. Met die olie doe je niet moeilijk; er moet een flinke bodem in. Je laat die olie goed heet worden.

Nu ga je kip bakken. Je gaat niet -grote stappen, snel thuis- alle kip tegelijk in de pan gooien, je gaat dit eens fijn in kleine porties bakken. Vier of vijf van die kleine lapjes kip tegelijk, maximaal. De kipjes moeten lekker kopje onder in de hete olie.


En nu snap je ook waarom de kip niet in dikke Hollandse blokken gesneden moest worden; ze hoeven nu maar een paar minuutjes in de hete olie en dan schep je ze eruit met een schuimspaan zodat de olie er even uit kan lekken. Hup, op een schaal. Tussen de verschillende ladinkjes kip laat je de olie weer goed heet worden. Dit blijf je doen totdat alle kip gebakken is. Gelukkig heb je geen kilovoordeel plofkip gekocht, anders stond je vannacht nog kip te bakken.Toegift: we hebben de marinade nog. Stel dat we ook een zak Oosterse Roerbakgroenten hadden gekocht. Dan zouden we de olie uit de pan wegdoen, de pan even schoonvegen met keukenpapier en er een beetje verse olie in doen. We zouden die roerbakgroenten roerbakken (hee!) en ondertussen deden we een beetje oestersaus en nog wat sojasaus en wat water (of doe eens gek; medium dry sherry) bij die marinade. Als de roerbakgroenten genoeg geroerbakt waren, deden we dat mengsel bij die groenten en lieten we het vuur nog even heel hoog branden, totdat de saus licht gebonden was. Dan waren we klaar en hadden we heel erg lekker eten, want we hadden ook nog rijst gekookt. Of die lekkere nasi, natuurlijk
Geen opmerkingen:

Een reactie posten