maandag 24 juni 2013

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop met (internationale) nieuwswaarde. 

Als jullie opschieten, dan kan het nog: vlierbloesemsiroop maken. De vlier staat nu in volle bloei en dat moet je hebben. Vlier ziet er zó uit:



Neem een schaar en een tas mee en ga op pad. Pluk de bloemschermen. Doe voorzichtig, want je wilt graag het stuifmeel hebben, daar zit de meeste smaak aan.



Thuis knip je de dikke stelen van de bloemen af. Er zitten natuurlijk beestjes in de bloemen, luisjes en andere kleine kriebelbeestjes. Daar trek je je niks van aan; je doet de bloemen in een pan of een diepe schaal en overgiet ze met koud water, net zo veel tot de bloemen nét onder staan. De beestjes die weten te ontsnappen hebben geluk, de rest verdrinkt tussen de bloemen en de hele citroen, in stukken, die je tussen de bloemetjes mee laat trekken. Vegetariërs zijn natuurlijk vrij om de beestjes voorafgaand aan de tewaterlating allemaal te redden.

Zet de pan/schaal weg, eventueel met iets zwaars op de bloemen om ze goed onder water te houden. Laat dit 24 uur staan, op een koele plek.



En nu. Nu zeef je het geheel door een zeef met een schone doek, die niet naar wasmiddel ruikt. Knijp ook het laatste vocht goed uit de bloemetjes in de doek. De vloeistof die je nu hebt is half-doorzichtig en ruikt al goddelijk. En is bovendien volledig insectvrij, want je hebt het gezeefd door een doek.

Meet hoeveel vloeistof je hebt; doe dit in een pan en voeg per hele liter vloeistof 1250 gram (kristal)suiker toe en het sap van een paar citroenen. Verhit het geheel op het fornuis, maar laat het niet koken. Roer af en toe tot alle suiker helemaal is opgelost. Het lijkt nu nog vrij dun, maar als het geheel is afgekoeld is het dikker; het is dan een stroperige vloeistof. Siroop!

Zorg dat je schone flessen hebt, uitgespoeld met kokend water. Vul de flessen met de siroop en sluit de flessen meteen af. Klaar!



Men (ik niet) zou zelf leuke etiketten kunnen maken en op de flessen plakken.

De siroop is lekker als limonadesiroop, verdund met water en ijsblokken. Maar ook een klein scheutje in koude witte bubbelwijn is heel fijn, of door het pannenkoekenbeslag.

Niet te lang wachten, de vlier bloeit niet heel lang. Als de bloemen zijn uitgebloeid is het wachten op de bessen. Daar kan je ook van alles mee, maar dat is lang zo lekker niet als dit.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept, Amieke. Ik ben nog even onzeker of ik de vlierbes te pakken heb, maar het wordt vast lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewoon doen. En als het niet lekker is, dan was het geen vlier. Het leven kan soms verbazingwekkend simpel zijn

    BeantwoordenVerwijderen