vrijdag 11 oktober 2013

Salted Caramel Butter Bars

Dit, beste lezers, is een recept voor een dessert wat nu eens niet uit grootmoeders tijd is. Sterker nog, als grootmoeder dit gemaakt zou hebben, zou ze meteen door grootvader voor haar kanis zijn geslagen. Ja, zo ging dat in die tijd als je zout en caramel ging combineren, dan vroeg je erom.


Disclaimer: voor mensen die vinden dat hun billen te dik zijn is het af te raden dit te eten.Dit zijn de ingrediënten:

 Voor het deeg:
  • 1 pond boter. Dat leest u goed: één.pond.echte.boter.
  • 130 gram suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 30 milliliter vanille
  • 500 gram bloem

Voor de vulling:
  • 400 gram caramelsnoepjes
  • 100 ml room
  • Beetje vanille
  • Een handje grof zeezout
Zet om te beginnen de oven maar op 170°, dan kan die rustig warm worden.
We gaan eerst het deeg maken. Als je nu pas de boter uit de koelkast haalt heb je ook een probleem, want dat moest dus al op kamertemperatuur zijn. Ga maar even iets anders doen terwijl de boter op temperatuur komt (dit gaat een stuk sneller als je 't in kleine stukjes snijdt).

Gooi de boter, de suiker en de poedersuiker bij elkaar in een kom en roer er een beetje met de mixer (op een lage stand) in rond, tot het lekker romig is. Doe nu de bloem er stukje bij beetje doorheen, en blijf mixen totdat je een mooi glad deeg hebt.

Pak nu een ovenschaal van ongeveer 35cm x 25cm en  maak er een bodem in met ongeveer één derde van het deeg. 
De rest moet je in de koelkast leggen. Niet zomaar op het aanrecht laten liggen, het is belangrijk dat het straks koud is. Bak de bodem nu een minuut of twintig, en laat 'm dan een kwartiertje afkoelen. Terwijl de bodem in de oven staat, kun je de vulling maken. Doe de caramelsnoepjes en de room bij elkaar, en zet het een minuutje op de hoogste stand in de magnetron. Roer hierna de caramel een beetje, en als de snoepjes nog niet helemaal gesmolten zijn zet je 't gewoon nog even een half minuutje in de magnetron. Hierna gooi je er een beetje vanille in (niet teveel, half theelepeltje of zo).

Nadat de bodem een beetje is afgekoeld giet je de vulling eroverheen, en daar weer overheen strooi je het zout. Nu pak je de rest van het deeg uit de koelkast, en kruimel je dat er ook overheen. Hierna zet je het hele ding weer 25 - 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudbruin is geworden.Af laten koelen, in vierkantjes snijden, en opeten. Maak hierna een afspraak bij een cardioloog om te kijken of uw aderen niet teveel zijn dichtgeslibd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten