dinsdag 10 september 2013

Wakker Stamppot Eten

Ik verheug me hier al de hele zomer op. Heb zelfs overwogen in de bloedhitte op de camping een Hollandse prak te maken om een blogje te schrijven met de titel: Wakker Stamppot Eten, maar ik heb me ingehouden. Een solide traditionele maaltijd smaakt gewoon beter als je een beetje rillerig met natgeregende kleren aan tafel zit.

In ons lage landje hebben we geen haute cuisine met namen die klinken als een zonnige vakantie, maar een nederkeuken van goedkope ondefinieerbare stamppotten, met nuchtere weinig van de verbeelding vragende namen als: andijviestamppot, boerenkoolstamp of peen-en-uien.
Uitzondering is natuurlijk de prak die klinkt als een koosnaam voor je escort, maar ik houd helaas niet van hete bliksem. Vandaar dat ik gekozen heb voor peen-en-uien, of zoals wij het thuis noemen: hutspot

Ingrediënten (Ja, wat denk je zelf?)
  • Peen
  • Uien
  • Aardappels
  • Boter
  • Peper en zout

Dit gerecht is vooral populair rond 5 december omdat het prima gemaakt kan worden van de left-overs van Amerigo. Winterpenen zijn door hun grootte [hier een winterpeengrap naar keuze invoegen] het makkelijkst en zijn ook lekker zoet wat goed bij de smaak van de uien past. Schrap ze en snijd ze daarna in plakken (let op dat je aan de bovenkant ruim afsnijdt zodat je in de kern geen groen van het loof meer ziet).
Daarna snijd je 2 a 3 grote uien in grove stukken en gooit die samen met de penen in een pan met een klein laagje water. Hutspot is het lekkerst als je hem niet afgiet maar droogkookt, vandaar dat 2 cm water genoeg is.

Klontje boter erbij, aan de kook brengen en daarna op half hoog vuur met de deksel een beetje schuin op de pan (zodat de stoom weg kan) verder koken. Schil ondertussen de aardappelen, en voeg die na 20 minuten toe. Deze moeten ook 20 minuten koken en daarna zou de pan precies drooggekookt moeten zijn, maar dat moet je zelf een beetje doseren. Is het water eerder op dan doe je er wat bij, gaat het te langzaam dan zet je het vuur wat hoger. Let in het laatste geval wel goed op, want op hoog vuur is er maar een paar nanoseconden verschil tussen penen en houtskool.

Voeg zout en peper toe naar smaak, haal de stamper tevoorschijn, roep Willem Alexander aan tafel en klaar is je hutspot. Lekker met een echte Hollandse bal gehakt of draadjesvlees (officieel klapstuk, maar dat vind ik te vet).

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten