zondag 18 augustus 2013

Warme Grapefruit Cocktail met Cointreau (18+)

Omdat ik zelf niet zo heel erg van de pudding en ijs na het eten ben maakte ik het onderstaande 'toetje' wat
eigenlijk stiekem een (warme!!) cocktail is. En tegelijkertijd een soort fruit-dessert om de moeilijke blikken van je (schoon)familie te pareren. Perfect om een maaltijd mee af te sluiten dus.. Want alcohol is ontzettend goed voor je. En je wordt ongelofelijk tipsy van dit toetje als je niet oppast.

 

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 1 Grapefruit (1/2 grapefruit per persoon), het liefst een rode.
  • Fijne suiker (ik gebruik basterd of poedersuiker)
  • 2 vanille stokjes (of 1 grote)
 Plus:
  • Ovenschaal
  • Oven (voorverwarmd op 175 graden)
  • en het liefst zo'n geinig gebogen grapefruit mesje.

 

Wat moet je doen..

 

Je snijdt de grapefruit doormidden en, uiterst voorzichtig, snijd je ook een dun laagje van de boven en onderkant af zodat de halve grapefruitstukken rechtop blijven staan in een ovenschaal. Pas op dat je niet tot het vruchtvlees snijdt want een lekkende grapefruit is niet fijn.

Snij met een gebogen grapefruit mes het vruchtvlees van de grapefruit los. Prik ook in elk partje een paar gaatjes met de punt. Zorg dat er geen sap verloren gaat en, weer; prik de grapefruit niet lek.

Maak van +/- 100 gram suiker, een plons Cointreau en de verse vanilleprut een papje en giet een lepel van dit goedje op de halve grapefruit en herhaal dit om de zoveel tijd zodat de grapefruit het papje opneemt. Dit is overigens prima een paar uur van tevoren voor te bereiden.


Als het hele papje opgenomen is giet je er nog 1 slurp Cointreau overheen (morsen in de schaal is verplicht) en zet je de schaal 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op +/- 175 graden.

Het opdienen kan op vele manieren. Met een bolletjes vanille ijs, Mascarpone met nog wat vanille er door heen, een beetje munt, een glaasje pure Cointreau ernaast. Leef je uit en val om.

Wat de bedoeling is is dat je het vruchtvlees opeet met een vork(je), maar dat er in feite een glas (de halve grapefruit dus) overblijft met daarin een cocktail van warm grapefruit-sap met Cointreau. Gezoet en met vanille. Doe er een rietje bij of drink het uit de schil op. En ga daarna en uurtje slapen. Of dansen. Of start een blogpost.

Overigens; bijna elke sappige fruit soort wordt heel snel vrienden met suiker, vanille en cointreau in een oven.

Enjoy.

V.

Bezoek ook V's blog op http://hetzoveelsteblog.wordpress.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten