woensdag 21 augustus 2013

Pesto - altijd goed voor een lekkere ruzie!

De meningen over Pesto, en wat er allemaal wel en niet in hoort, zijn nogal verdeeld. Gelukkig is daar vLncere, die hier heel fijn een minutieus gedocumenteerd (lees: langdradig) stuk over heeft geschreven op zijn blog. Voor de kortere versie, inclusief het recept, moet u maar even op 'lees verder' klikken.Vroeger haatte en walgde ik van Pesto. Totdat ik er achter kwam dat wat je in supermarkten koopt en zelfs in sommige restaurants kan krijgen niets meer is dan een kapot gepureerde blurp met mystery-kaas, mystery-nootjes en gallige basilicum.


"Recept"

Ik heb eigenlijk nog nooit Pesto gemaakt met een weegschaaltje ernaast (beetje aanprutsen levert altijd een prima resultaat op) maar voor deze keer heb ik het maar eens gewogen en opgeschreven. Maar varieren mag met elke hoeveelheid.

 • 50 gram Basilicum (Genovese - de standaard meest voorkomende soort). Alleen de blaadjes, gewassen en goed gedroogd.
 • 3 tenen knoflook (voel je volledig vrij om dit aan te passen. Kwestie van smaak en of je nog iets te doen hebt)
 • 30/40 gram pitjes (ik gebruik niet geroosterde pitjes in Pesto en geroosterde en gehakte pitjes over een Pasta Pesto)
 • 30/40 gram kaas (ik gebruik het liefst een iets oudere pittige Reggiano. Een mix met Pecorino kan ook)
 • Olijfolie (ik gebruik - jazeker - een Albert Heijn verkrijgbare olie genaamd Pietro Coricelli. Maar zoek het uit)
 • Citroen sap (klein beetje / optioneel)
 • Peper en zout (pas helemaal aan het einde. Soms is de basilicum en/of olie al heerlijk peperig en de kaas en/of de olijfolie al flink zout. Dus eerst proeven)
Benodigdheden

Snijplank
Mezzaluna (dat is zo'n krom mes, red.)
Kommetje

Aanpak:


Neem 1/3de of de helft van de blaadjes, pitten en knoflook en hak dit met een mes klein. Gebruik de mezzaluna vervolgens om er een fijne massa van te maken. Voeg het 2de deel toe en hak dit mee totdat het een mooie structuur heeft. Voeg, als je het in 3en doet het laatste beetje erbij en de helft van de geraspte kaas erbij. Hak dit nog 1 keer goed door zodat er naast de hele fijne stukjes ook nog genoeg grote stukje in zitten.

Doe dit geheel in een bakje en voeg de laatste kaas en een klein kneepje citroensap toe. Roer dit, terwijl je de olijfolie erin giet (rustig aan) tot een substantie die er lekker uitziet. Proeven en pas dan peper en zout toevoegen.

Als je Pasta Pesto maakt (zoals ik) dan kan je de pesto direct na het afgieten van de pasta er door heen roeren. Gebruik een fijne ribbelige pasta. 'Gewone' spugetti kan natuurlijk, maar schelpjes en kleine vormpjes werken naar mijn mening toch beter. Zorg er altijd voor dat je een beetje kookvocht van de pasta hebt om de pesto goed met de pasta te kunnen mengen. Op de foto staan ook groene asperges en haricots verts. Die zijn geblancheerd en met een lepel pesto kort gebakken. Daarnaast heb er ook nog (nu wel) geroosterde pijnboompitjes overheen gegooid. En wat geraspte of geschaafde Reggiano moest er natuurlijk ook overheen.

En anders haal je gewoon een plastic bakje kapot gepureerde Pesto met mystery-kaas, mystery-nootjes en gallige basilicum bij de Jumbo, Toch? :)

V.

Lees ook V's blog op http://www.vlncere.com

2 opmerkingen:

 1. En als je jezelf echt een lol wilt doen, zaai dan eens een balkonbak of twee met basilicum. Gewoon gegroeid, niet opgepompt, echt vers --- geeft nog lekkererererdere pesto.
  Van een zakkie zaad van1,90 zaai je met gemak drie forse bakken vol.
  Equivalent van minstens 45 potjes (a 0,99, soms 1,99!) bij de super.
  .
  Dat zaaien kan het hele jaar door, maar ik doe ook altijd wat porties pesto van krachtige zomerbasilicum in de diepvrieps.

  BeantwoordenVerwijderen