zondag 30 juni 2013

Linette op zondag: Etenstijd!

Ik zal me even voorstellen: ik ben Linette Krönert en lekker eten is mijn passie.

Ik schrijf voor culinairminnend Nederland en reis hiervoor de hele wereld over.
Van appelbeignet tot pecorino, het kan me niet gek genoeg gaan, breng ik verslag met tips, handigheidjes en wetenswaardigheden over de gastronomie van vandaag de dag.
Blijf lekker etend op de hoogte met 'Linette op zondag' en laat een leuk berichtje achter!

zaterdag 29 juni 2013

Frikandellen. Voor de overzeese Hollander met snackheimwee

Hollanders zitten overal ter wereld en overal ter wereld hebben die Hollanders heimwee naar drop, boterhammen met vlokken, de HEMA, patat met mayonaise, bitterballen, kroketten en frikandellen.

Wij komen de Hollander met snackheimwee, maar ook de snob die niet gesignaleerd wil worden in de plaatselijke Kwalitaria graag tegemoet met de zelfmaakvariant van de verschoppeling onder de snacks; de frikandel.

Ice, ice, blokje

Stracciatella, Malaga, Dame Blanche, vlierbloesemroomijs . Allen ijssoorten die culinair goed scoren, maar helaas zonder nieuwswaarde en veel te ingewikkeld. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zei mijn moeder altijd, en maak gewoon ijsblokjes.

In kubusjes, maar ook in andere vormen, is bevroren water al heel lang een prima middel om dranken te koelen doordat het smelten warmte aan de drank onttrekt. Op aarde vinden we veel ijs op de polen maar dat smelt door de opwarming van de aarde. De zeespiegel stijgt hier weer door en dat is best vervelend, vooral als je je zwemdiploma nog niet hebt. Tot zover de (internationale) nieuwswaarde, maar nog even dit: zet eens een streepje ter hoogte van de cola op je glas voor de ijsblokjes gesmolten zijn en zie zelf hoe ver het niveau stijgt.

vrijdag 28 juni 2013

De perfecte hamburger

Als de geur van tweetakt benzine in de vroege ochtend.

De reis zou een muziek reis zijn. Binnen zes dagen Amsterdam-San Francisco-Reno-San Francisco-Amsterdam. En dat allemaal, omdat The Sonics in Reno optraden. En nog 30 andere bands, maar vooral The Sonics. The Sonics waren de reden waarvoor de vliegtickets werden aangeschaft. Als soundtrack voor de rest van dit blog met (internationale) nieuwswaarde doen we een YouTube-filmpje van deze legendarische band waarover ik u graag meer zou vertellen, maar het gaat hier over food en niet over deze briljante oude rockers.

donderdag 27 juni 2013

Appelstroop. Al uw vragen. Al onze antwoorden.

Appelstroop. We kennen dit zoete broodbeleg (welbeschouwd broodsmeersel) allemaal. Maar wie heeft het eigenlijk uitgevonden? En wanneer? En waarom staat er op de verpakking altijd 'rinse' voor? Is er dan ook andere appelstroop? En wat betekent rinse eigenlijk?

Op deze prangende vragen geeft Donuts en tosti's, het toonaangevende foodblog met etc., antwoord. En daar blijft het niet bij. Want wist u dat appelstroop (ook de rinse) voor veel meer dan alleen de boterham gebruikt kan worden? Nee? Dat dachten wij al. Lees dus vooral verder; er zal een wereld voor u opengaan.

Carolina Pulled Pork

Welkom bij weer een uniek recept op dit toonaangevende foodblog met etc.

Het betreft hier een recept uit grootmoeders tijd, maar alleen als u toevallig een internationale grootmoeder heeft. Het gaat namelijk om Carolina Pulled Pork (spreek uit als: [Kerrolaina Poelt Pôhk]). Dit betekent: "aan stukken getrokken varken uit Carolina". Let op, het gaat hier dan om Noord- of Zuid-Carolina, dat zijn die staten die altijd op TV zijn als er een  hurricane [hurriekeen] is.

woensdag 26 juni 2013

Vlierbloesemroomijs

Het gonsde al enige tijd rond op Twitter: binnenkort zou het toonaangevende foodblog met etc etc. het geheim van vlierbloesemroomijs prijsgeven. Welnu; het is zover.

U gaat weer naar dezelfde boom als waar u de bloemen plukte voor de vlierbloesemsiroop. Houd er rekening mee dat u waarschijnlijk de bloemen op reikhoogte al heeft geplukt en u er zonder hulpstukken niet bij kunt. Pluk daar weer mooie schermen met veel bloemetjes.



Thuis doet u deze bloemen in een halve liter volle melk. Zorg dat de bloemen nét onder staan. Zet 24 uur weg en ga iets voor uzelf doen.

Hierna zeeft u de melk door een zeef met daarin een theedoek, die niet naar waspoeder ruikt. De vlierbloesemmelk mengt u goed met de inhoud van een blikje gecondenseerde melk, het merg van een vanillestokje en 250 ml geklopte slagroom (geen suiker toevoegen, tenzij u wilt dat het glazuur van uw tanden springt).

Let op! Gecondenseerde melk staat natuurlijk niet bij de houdbare zuivel, maar bij de Oosterse producten in de buurt van de kroepoek en de gebakken uitjes,



Dit mengsel laat u in een ijsmachine draaien tot het lekker romig ijs is. Dat duurt ongeveer 40 - 50 minuten. Als u geen ijsmachine heeft, doet u het in een bakje in de vriezer en roert u dit elk half uur  goed om met een vork. Meteen opeten. U kunt het wel bewaren, maar dan wordt het ijs keihard. Eerst even laten ontdooien dus.

Lekker met aardbeien die even gemarineerd zijn in een kleine hoeveelheid vlierbloesemsiroop.




Gratis: Vlierbloesemsiroopflesetiket

Sinds de opening van ons foodblog met (internationale) nieuwswaarde hebben ons al veel positieve reacties bereikt. Vooral het recept van @A_mieke voor vlierbloesemsiroop kan op veel waardering rekenen.

Enkele reacties:
Het toonaangevende foodblog met (internationale) nieuwswaarde opent met een stuk over Vlierbloesemdinges. Episch! - Frommel Puchrocker
De vlierbloesemsiroop van is de beste vlierbloesemsiroop - Jack van Gelder 
Natuurlijk zijn er ook altijd negatievelingen. Zo was er bijvoorbeeld in de Volkskrant alweer een hele zure recensie geschreven, waar we lekker niet naar gaan linken.

dinsdag 25 juni 2013

Proeven dan...

Vandaag kunnen we u verblijden met een gastblog van @maschavandort. Nu eens niet een recept, maar meer een verhaal over hoe slecht ze zelf eigenlijk kan koken. Nou ja, leest u het zelf maar:

Zuurdesembrood




Ga naar de Warme Bakker.
Zeg 'mag ik één zuurdesembrood alstublieft?'

Klaar


maandag 24 juni 2013

Boterham met vlokken

Dit keer een recept voor de beginnende keukenprinsen en -prinsessen: de vertrouwde boterham met vlokken.

De benodigdheden voor dit gerecht (voor één persoon):

- 2 sneetjes witbrood (eventueel vervangen door bruin-, meergranen- of zelfs speltbrood)
- Chocoladevlokken (dit recept gebruikt Venz® Rimboe Pandavlokken Puur/Kokos met Panda Funnies, maar andere vlokken werken ook prima)
- Boter of margarine.
- Eén (1) mes.




Stap 1:
Besmeer beide sneetjes brood (aan één kant) met boter. Gebruik rustig veel boter, dit houdt straks de vlokken goed vast. Je moet hierbij wel een mes gebruiken, dus misschien moet je je vader of moeder of een grote broer of zus even om hulp vragen.


Stap 2:
Strooi een laag Venz® Rimboe Pandavlokken Puur/Kokos met Panda Funnies op één van de twee sneetjes brood (aan de kant met de boter). Niet teveel, dat valt er straks allemaal maar weer af, en dan kan je dat weer op gaan ruimen. Rustig aan dus.


Stap 3:
Leg het andere sneetje brood bovenop het sneetje met de vlokken (met de boter naar beneden) en snij het geheel in twee gelijke delen (let op: dit moet weer met het mes).


Eet smakelijk!

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop met (internationale) nieuwswaarde. 

Als jullie opschieten, dan kan het nog: vlierbloesemsiroop maken. De vlier staat nu in volle bloei en dat moet je hebben. Vlier ziet er zó uit:



Neem een schaar en een tas mee en ga op pad. Pluk de bloemschermen. Doe voorzichtig, want je wilt graag het stuifmeel hebben, daar zit de meeste smaak aan.



Thuis knip je de dikke stelen van de bloemen af. Er zitten natuurlijk beestjes in de bloemen, luisjes en andere kleine kriebelbeestjes. Daar trek je je niks van aan; je doet de bloemen in een pan of een diepe schaal en overgiet ze met koud water, net zo veel tot de bloemen nét onder staan. De beestjes die weten te ontsnappen hebben geluk, de rest verdrinkt tussen de bloemen en de hele citroen, in stukken, die je tussen de bloemetjes mee laat trekken. Vegetariërs zijn natuurlijk vrij om de beestjes voorafgaand aan de tewaterlating allemaal te redden.

Zet de pan/schaal weg, eventueel met iets zwaars op de bloemen om ze goed onder water te houden. Laat dit 24 uur staan, op een koele plek.



En nu. Nu zeef je het geheel door een zeef met een schone doek, die niet naar wasmiddel ruikt. Knijp ook het laatste vocht goed uit de bloemetjes in de doek. De vloeistof die je nu hebt is half-doorzichtig en ruikt al goddelijk. En is bovendien volledig insectvrij, want je hebt het gezeefd door een doek.

Meet hoeveel vloeistof je hebt; doe dit in een pan en voeg per hele liter vloeistof 1250 gram (kristal)suiker toe en het sap van een paar citroenen. Verhit het geheel op het fornuis, maar laat het niet koken. Roer af en toe tot alle suiker helemaal is opgelost. Het lijkt nu nog vrij dun, maar als het geheel is afgekoeld is het dikker; het is dan een stroperige vloeistof. Siroop!

Zorg dat je schone flessen hebt, uitgespoeld met kokend water. Vul de flessen met de siroop en sluit de flessen meteen af. Klaar!



Men (ik niet) zou zelf leuke etiketten kunnen maken en op de flessen plakken.

De siroop is lekker als limonadesiroop, verdund met water en ijsblokken. Maar ook een klein scheutje in koude witte bubbelwijn is heel fijn, of door het pannenkoekenbeslag.

Niet te lang wachten, de vlier bloeit niet heel lang. Als de bloemen zijn uitgebloeid is het wachten op de bessen. Daar kan je ook van alles mee, maar dat is lang zo lekker niet als dit.